top of page

PÉNZÜGYI TANÁCSADÁS PROFI SPORTOLÓK SZÁMÁRA

RWCTrophy23SB2000-2-1024x576.jpg

A hirtelen gazdagság akár 90%-a is elveszhet az első évben.

Ne legyél statisztika!

Lakatos Balázs vagyok, 17 éve foglalkozom pénzügyi tanácsadással.

Jómagam is sportoló, és sportrajongó vagyok, így már a kezdetekben is könnyű volt eligazodni a sport világában, hiszen rendelkezésemre állt egy olyan kapcsolati háló, amire lehetett alapozni.

Pénzügyi területről érkeztem, így a sportolókkal való beszélgetéseim során elsősorban a pénzügyeik és a befektetéseik voltak a témák. Nagyon gyorsan rájöttem, hogy a sportolók vagyonmegőrzése, és a meglévő vagyonának a gyarapítása, egy fontos beszédtéma.

 

Rengeteg sportoló rendelkezik valamilyen jó megoldással, amely lehetővé teszi számukra, hogy a pénzüket megőrizzék és jó helyen tartsák, így amikor befejezik a pályafutásukat, akkor is tudnak abból gazdálkodni és élni. Ez nem volt újdonság, viszont azt vettem észre, hogy kevés sportoló foglalkozott komoly szintű befektetésekkel, és kevesen értették meg, hogyan is lehetnek benne sikeresek és hatékonyak.

Megláttam a lehetőséget, hogy elkezdjük összekapcsolni a sportolókat a pénzügyi piaccal, és arra ösztönözzem őket, hogy befektetőkké vagy vállalkozókká váljanak.

 

A célom, és az az álmom, hogy elérjük a kitűzött céljainkat. Remélhetőleg néhány év múlva azt látjuk, hogy minden sportolónk aktív befektető, és ez az életük részévé vált a karrierjük után. Így aztán a jövőben minden sportoló tudni fogja, amikor eredményes versenyző lesz, hogy miközben a legjobbak közé kerül, létrehozhat maga körül egy biztos és biztonságos életet, és el fog kezdeni befektetni, ami a karrierjük utáni életükre is komoly hatással lehet. Ez az cégem és az én személyes küldetésem is.

A pénzügyi tervezés kötelező lenne a profi sportolóknak, mert sokan, sok esetben nem elég tudatosak a pénzügy térén Eltapsolják, szétszórják, a hat-, hét-, sőt nyolc számjegyű fizetésüket. Sok profi sportoló egyetlen vagy néhány év alatt megkeresi azt, amit egy átlagos dolgozó élete során összesen nem keres meg. És ez hamis biztonságérzetet kelthet.

 

A profi sportolók ugyanazokat a hibákat követik el, mint mások – segítik a nehézségekkel küzdő barátokat és családtagokat; túl sokat költenek feleslegesen ruhákra, éttermekre; látványos külsőségekre, a szükségesnél több ingatlant vesznek; és nem spórolnak a jövőjükre. Vannak, akik elmaradnak az adójukkal, válnak, és drága tartásdíjjal és gyermektartási kötelezettséggel néznek szembe. Bonyolító tényező az, hogy a sportolók általában fiatalok, amikor hirtelen rengeteg pénzhez jutnak.

 

MIKRE KELL ODAFIGYELNI?

A profi sportolóknak nem csak rövid távú magas keresetet kell elérniük, hanem megtanulniuk azt, hogy gyarapítani is tudják egy életen át.

Sok sportoló könnyelműen költ fiatalon és a csúcson, de ez egy olyan hiba, ami a későbbi években nehézségeket okozhat számukra, súlyosan megnehezítheti az életüket.

A profi sportolóknak csakúgy, mint mindenki másnak, a jövőre, és a nyugdíjra kell takarékoskodniuk.

A megtakarítási, befektetési és biztosítási stratégiák segíthetnek a sportolóknak abban, hogy a lehető legtöbbet megtartsák a bevételeikből, és tovább gyarapíthassák a nehéz áron megszerzett vagyonukat.

Mi a legjobb pénzügyi tervezés profi sportolók számára?

Íme pár lényeges pont, hogy miket ajánlunk a jól kereső profi sportolóknak, akik okosan akarnak gazdálkodni a bevételükkel, és azt akarják elérni, hogy az a játékéveken túl is kitartson.

Pénzügyi menedzsment stratégiák profi sportolóknak

A profi sportolók nagy fizetést kaphatnak, de ez a jövedelem csak néhány évre, vagy legjobb esetben egy-két évtizedre elegendő. Attól függően, hogy milyen sportágat űznek, milyen szerződési feltételeket kötöttek/kötnek, milyen jól teljesítenek, és hogy az esetleges sérüléseik hogyan befolyásolhatják a karrierjüket.

 

Ha nem látja, nem költi el, és továbbra is nagyszerű életmódot folytathat az egy szezonban szerzett bevételének töredékéből. Ha az aláírás után azonnal belevágsz egy Pazar, pontosabban pazarló életmódba, de a szezon második meccsén megsérülsz, és nincs garantált szerződésed, mit fogsz tenni?

 

Felhívnám a figyelmet arra, hogy azoknak a sportolóknak, akik csak a szezonban kapnak fizetést, tervre van szükségük, hogy a fizetésük egész évben kitartson. A sokat kereső profi sportolók egyik leg jobban visszaütő hibája az, hogy a hatalmas fizetésükből azonnal drága autót vagy ingatlant vásárolnak.

 

 

Fontos megjegyeznem, hogy amíg a hivatásos sportolók pályafutásuk során magas fizetést kereshetnek, karrierjük gyakran rövid életű. Ezért gondosan meg kell tervezniük jövőbeli anyagi, pénzügyi biztonságukat arra az esetre, amikor a pénz nem biztos, hogy ugyan olyan egyenletesen folyik be.

Különösen nagy hangsúlyt kell fektetni a megtakarításokon túl a balesetbiztosításokra, és a magánegészségügyi ellátások biztosítására is, mivel baj esetén ezek komoly segítséget jelenthetnek.

 

Terv hosszútávra

Ami ma nagyon magas bevételnek tűnik, az nem biztos, hogy a teljes karrier során kitart

 

Azt javaslom, hogy a profi sportolók készítsenek célalapú pénzügyi tervet. A célalapú terv arra ösztönzi a sportolókat, hogy arra összpontosítsanak, ami fontos a jövőbeli életük szempontjából. Egy ilyen terv, az egy útiterv annak biztosítására, hogy a korai siker ne vezessen rossz pénzügyi szokásokhoz, amelyek hosszú távon károsak.

 

A terv elkészítése és a fejlődés nyomon követése segít megszerezni a kívánt pénzügyi szabadságot, a sport utáni életre. Egy pénzügyi terv egyúttal útitervként is szolgálhat a második karrier felé, mivel a legtöbb élsportoló 30-40 éves korára munka nélkül marad, és sokkal alacsonyabb jövedelem, és életszínvonal várható.

 

Két nyugdíjba vonulási startégiát javaslok. Az első nyugdíjazás a profi sporttól, a második pedig a teljes munkavégzéstől.

 

Nem minden sportoló keres olyan mértékben, hogy örökre visszavonulhasson, ha vége a sportkarrierjének Ennek elkerülésének az egyik módja, hogy tegyen félre pénzt, hogy időt nyerjen arra, hogy kitalálja, mit szeretne a jövőben csinálni. Az átmenet rendkívül nehéz lehet. Nem akarod, hogy valamibe bele kelljen ugranod, hogy megélhess, miközben megpróbálod lezárni a múltat.

Személyes kapcsolatok kezelése

Sajnos a profi sportolók számára az egyik legnagyobb kihívás a barátokkal,  a barátnőkkel és a családdal való kapcsolatok kezelése. Sok sportoló kötelességének érzi, hogy támogassa azokat, akik segítettek nekik a sikereket elérni. De ezt felelősségteljes módon kell megtenni, amely nem zavarhatja a sportoló saját anyagi biztonságát. Állítsanak fel határokat a barátokkal, barátnőkkel. és a családdal, és vonjanak be külső szakembereket a pénzkérések kezelésébe.

A megfelelő pénzügyi tanácsadó kiválasztása

Sportolók számára bonyolult meghatározni, hogy mely szakemberekkel dolgozzanak együtt – nem csak a szerződéseik, befektetéseik, biztosításaik, ingatlantervezésük és adótervezéseik bonyolultsága miatt-, hanem azért is, mert sokan bombázzák őket „szuper” ajánlatokkal. Amikről  később kiderül, hogy csak az ajánlattevők számára volt szuper. Az ilyen tanácsadók megnehezíthetik a valóban hozzáértő szakértők felismerését, kiválasztását, akiknek valóban az ügyfél az első.

RÖVID ÖSSZEGZÉS
A hivatásos sportolók ugyanazokkal a pénzügyi kihívásokkal néznek szembe, mint az átlagemberek, például nem takarékoskodnak, és nem fektetnek be megfelelően nyugdíjba. Túlköltekezésre hajlamosak, és segíteni akarnak a nehézségekkel küzdő barátokon, barátnőkön, és családtagokon. Azzal az egyedülálló kihívással is szembesülnek, hogy életük bevételének nagy százalékát rövid időn belül megkapják, ami kezelése speciális adótervezési és vagyonkezelési stratégiákat igényel.

bottom of page