top of page
Search
  • Writer's pictureLakatos Balázs

Pénzhegyen ül a világ egyik leggazdagabb embere, mégsem tudja mire költeniA legendás befektető, Warren Buffett cége, a Berkshire Hathaway a hétvégén tette közzé második negyedéves számait, amelyek a működési eredmény szolid növekedését mutatták, miközben Warren Buffett konglomerátumának készpénzállománya közel 150 milliárd dollárra, vagyis rekordközeli szintre duzzadt. A részvénypiac második negyedévben látott ralija ellenére azonban továbbra is óvatosak, hiszen jóval több részvényt adtak el a negyedév során, mint amennyit vásároltak.
Szegmensek

A befektetők szorosan figyelik a Berkshire-t Buffett hírneve miatt, és mert az omahai, nebraskai székhelyű vállalat működési egységeinek eredményei gyakran tükrözik a szélesebb gazdasági trendeket. Ezek közé az egységek közé tartozik a Berkshire névadó energetikai vállalata, és számos ipari vállalat.


A cég árbevétele 21,4 százalékkal 92,5 milliárd dollárra nőtt, főleg a közmű és energiaszegmensnek köszönhetően.
A Berkshire Hathaway szombaton minden idők legmagasabb negyedéves működési eredményét jelentette. A negyedéves üzemi nyereség 6,6 százalékkal 10 milliárd dollárra emelkedett az egy évvel korábbi 9,42 milliárd dollárról.
A Berkshire Hathaway szombaton minden idők legmagasabb negyedéves működési eredményét jelentette. A negyedéves üzemi nyereség 6,6 százalékkal 10 milliárd dollárra emelkedett az egy évvel korábbi 9,42 milliárd dollárról.
A számokat nagyrészt a biztosítási eredmény 74 százalékos, 1,25 milliárd dollárra történő növekedése hozta, mivel csökkentek a Geico gépjármű-biztosító költségei, és az Alleghany biztosító felvásárlása is pozitívan hatott. A Geico 514 millió dolláros adózás előtti biztosítási nyereséget ért el, ami hat veszteséges negyedév után a második nyereséges negyedévet jelenti, mivel a magasabb átlagdíjak, a kevesebb baleset és a kevesebb reklámköltés ellensúlyozta a szerződésállomány csökkenését.
A Berkshire Hathaway Energy, amelyben a Berkshire 92 százalékos részesedéssel rendelkezik, össznyeresége alig változott, 785 millió dollár volt. A vállalat azonban közölte, hogy a PacifiCorp áramszolgáltató egységénél 1,02 milliárd dollár adózás előtti veszteséggel, azaz 608 millió dollár biztosítással nem fedezett veszteséggel kell számolnia még 2020-ból, amely az oregoni erdőtüzek sorozatához kapcsolódik. Egy oregoni esküdtszék júniusban megállapította, hogy a PacifiCorp felelős a háztulajdono
Az eredmények a Berkshire Occidental Petroleumban lévő 25,3 százalékos részesedésének tulajdonítható nyereséget is tartalmazzák. A Berkshire 8,8 milliárd dollárnyi Occidental elsőbbségi részvényt is birtokol, amely 8 százalékos osztalékot fizet, bár az olajtársaság az eredetileg kibocsátott 10 milliárd dollárnyi részvény egy részét már visszavásárolta.
De miközben a működési nyereség meghaladta a 10 milliárd dollárt, az emelkedő kamatok miatt drágábbá vált a lakások vásárlása és korszerűsítése, ami rontotta a Berkshire Clayton Homes és az építési termékek üzletág eredményeit, valamint a Forest River egység lakóautóinak eladásait, ahol a bevételek 34 százalékkal csökkentek.
A nyereség a Berkshire egyik legnagyobb üzletágánál, a BNSF vasúttársaságnál is csökkent, 24 százalékos visszaeséssel, mivel az áruszállítási volumenek visszaestek, a létszámnövekedés és a bérinfláció pedig hozzájárult a kompenzációs és juttatási költségek emelkedéséhez.
A negyedév erős volt, de az organikus növekedési trendek nem olyan meggyőzőek. A kérdés, ami a befektetők fejében lesz, hogy hogyan lehetne a vállalatot pozícionálni az erős növekedésre gyakoribb felvásárlások nélkül


- mondta Cathy Seifert, a CFRA Research elemzője, aki tartásra ajánlja a Berkshire-t.
Az elmúlt években a konglomerátum azzal a problémával küzdött, hogy tele van felesleges készpénzzel, de nincs mire elköltenie, mivel a megemelkedett tőzsdei értékeltségek megfosztják a milliárdos befektetőt a megfelelő felvásárlási célpontoktól. A Bloomberg Intelligence szerint azonban a magasabb kamatlábak némi nyomást vesznek a készpénztartásról.


"A Berkshire Hathaway változatos üzletágai hozzájárulnak a hosszú távú jövedelemtermelő képességhez; a gazdaság lassulása és az infláció kockázatot
Óvatosak a piacon

A nettó nyereség tehát 35,9 milliárd dollár volt, szemben a tavalyi második negyedév 43,6 milliárd dolláros veszteségével. Ebben oroszlánrésze volt a Berkshire befektetési bevételei megugrásának. A Berkshire közel 26 milliárd dolláros nem realizált nyereséget jelentett befektetéseiből, miután az Apple vezette a piaci ralit a második negyedévben, a cégnek pedig jelentős részesedése van a technológiai vállalatban. A technológiai óriás árfolyama a negyedév során közel 18 százaléko
Az "omahai orákulum" június végén 1,4 milliárd dollárral 19,4 milliárd dollárra csökkentette Chevron-részesedését. A Chevron részvényei idén jelentősen elmaradtak a szélesebb piac mögött, több mint 11 százalékkal estek, miközben az S&P 500 közel 17 százalékot emelkedett 2023-ban.A befektetésekből származó bevételek növekedése ellenére a Berkshire továbbra is óvatosnak tűnt a magas részvényárfolyamok miatt, miközben az amerikai tőzsdék raliztak a negyedévben. A második negyedév során a cég 12,6 milliárd dollár értékben adott el részvényeket, miközben csak 4,6 milliárd dollár értékben vásárolt, vagyis 8 milliárd dollárral több részvényt adott el, mint amennyit vett.
A befektetésekből származó bevételek növekedése ellenére a Berkshire továbbra is óvatosnak tűnt a magas részvényárfolyamok miatt, miközben az amerikai tőzsdék raliztak a negyedévben. A második negyedév során a cég 12,6 milliárd dollár értékben adott el részvényeket, miközben csak 4,6 milliárd dollár értékben vásárolt, vagyis 8 milliárd dollárral több részvényt adott el, mint amennyit vett.
A részvény-visszavásárlási aktivitás lelassult, miközben a konglomerátum részvényei ismét rekordmagasságba emelkedtek. A Berkshire a negyedévben 1,4 milliárd dollár értékben vásárolt vissza részvényeket, szemben a januártól márciusig tartó 4,4 milliárd dollárral.


A sztori itt a kamatlábakról és a részvények értékeltségéről szól
- mondta Jim Shanahan, az Edward Jones elemzője, aki vételi minősítéssel rendelkezik a Berkshire-re. "A magasabb kamatlábaknak a befektetési bevételekre gyakorolt hatása ellensúlyozza az ugyanezen kamatlábak okozta gazdasági gyengülést. És egyértelmű, hogy nincs sok vonzó befektetési lehetőség odakint" - tette hozzá.


A Berkshire árfolyama idén 13,8 százalékkal került feljebb.0 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page